Zaregistrujte se a získáte věrnostní slevu 3 %

Děti a med: Kdy jej můžete zařadit do jídelníčku?

Děti a med: Kdy jej můžete zařadit do jídelníčku?

Jste zvyklí si ráno namazat chleba medem a přemýšlíte, kdy můžete podobnou snídani nabídnout také svým dětem? Přečtěte si doporučení Světové zdravotnické organizace.
 

Med obsahuje mnoho užitečných látek jako železo, zinek, mangan, jod, ale také vitamínů. Navíc se mu připisuje celá řada pozitivních účinků na lidské zdraví. Jedním z nich je, že podporuje imunitní systém a působí protizánětlivě. Právě proto se jeho užívání doporučuje při nachlazení. Bohužel patří také do skupiny silných alergenů, proto je třeba s ním začínat, a to zejména u dětí, velmi opatrně.

Med od jednoho roku

Světová zdravotnická organizace doporučuje nepodávat med dětem mladším jednoho roku, a to nejen kvůli možné alergii, ale z důvodu možného obsahu patogenů, které u kojenců mohou vést k projevům otravy.

"Kojenecký botulismus je vzácné infekční onemocnění způsobené bakterií Clostridium botulinum. V posledních letech byl celosvětově zaznamenán vzestup případů tohoto onemocnění, což může být mj. způsobeno lepší diagnostikou. Med je jediným významným potravinovým rizikovým faktorem pro výskyt kojeneckého botulismu, proto mnoho světových zdravotnických organizací (CDC, WHO atd.) kojencům konzumaci medu nedoporučuje. V České republice nebyl v letech 1998–2015 hlášen žádný případ kojeneckého botulismu," uvádí ve své zprávě Centrum epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotnického ústavu.

Med, který je používán jako dochucovadlo, například v kojeneckých instantních kaších, však nebezpečný není. Je totiž upravován tak, aby byl pro děti naprosto bezpečný. 

Nutriční terapeutka Hana Knížková říká: "Názory na otázku, kdy dát dítěti med, se různí. Faktem je, že med patří mezi časté alergeny. U dětí, které mají alergickou rodinnou zátěž, se z důvodů prevence vzniku alergické reakce nedoporučuje. Pokud však dítě  med snáší dobře a v rodině se potravinová alergie nevyskytuje, není důvod jej z jídelníčku vylučovat."

Od jednoho roku tak můžete dětem připravit medové máslo, které v tenké vrstvě namažete dětem na pečivo.

Mudr. Jan Boženský v rozhovoru na téma dětského stravování podotknul, že med jakožto cukr by měl být dětem podáván v rozumné míře, neboť může stát za vznikem zubního kazu.

Alergie na med

Pozor by si na med měli dát alergici. Lidé, kteří jsou alergičtí na včelí bodnutí, totiž bývají přecitlivělí i na všechny ostatní včelí produkty. Problémy s konzumací medu mohou mít i alergici na pyl.

Jak vybírat med

Není med jako med. Pokud máte možnost, kupujte med od včelaře, který by vám měl být schopný říct, odkud med pochází. Přednostně vybírejte med bez zbytku pylu, který právě způsobuje alergickou reakci. Vyhnout byste se měli průmyslově zpracovaným medům a také medům ze zahraničí, které jsou z nektarů rostlin, na které nejsme zvyklí.

Med a kašel

To, že med je přírodní pomocník pro boj s kašlem, není žádná novinka. Dokonce vědci z lékařské fakulty Pensylvánské státní univerzity ve Philadelphii ve své studii testovali více než stovku dětí s nachlazením. Jedna skupina dostávala lék na kašel ochucený medem a druhá skupina jen čistý lesní med. Rodiče měli sledovat a zaznamenávat, jak vypadal kašel a spánek dětí po dobu léčby, aniž by přitom věděli, zda jejich dítě dostává čistý med, nebo lék s obsahem dextrometorfanu s medovou příchutí.

Ukázalo se, že stav se zlepšil u obou skupin, jen u kašle hodnotili rodiče jako účinnější klasický čistý med. 

Jak vybrat dobrý bylinný sirup na kašel:  https://www.medicinka.cz/odborne-clanky/jak-vybrat-dobry-bylinny-sirup/

 

Odkaz na celý článek

Nabídka našich kvalitních medů s ovocem a jiných