Zaregistrujte se a získáte věrnostní slevu 3 %

Vitamín C 500 – BIOKOMPLEX - unikátní céčko

Vitamín C je zcela nezbytný k udržení zdraví organismu. Obvykle je ve vodě rozpustný. Raritou Biokomplexního céčka je rozpustnost nejen ve vodě, ale i v tucích, což jej činí 5 x účinnějším než jsou běžné C vitamíny.

Pokud je však vitamín C v podobě kyseliny askorbové a jejich derivátů dlouhodobě užíván ve vysokých dávkách, může dojít k podráždění žaludku a hrozí také vznik ledvinových kamenů. Jeho význam se možná často přeceňuje – přidává se do nápojů a potravin a je tak úspěšným marketingovým lákadlem, vyzývajícím ke koupi „obohacené“ potraviny.

Je obecně známo, že se vitamín C vyskytuje hlavně v ovoci a to zejména v citrusových plodech. Velké množství je ho také v šípku, rakytníku, rajčatech, paprice, kiwi či bramborech. Při vaření brambor se však většina vitamínu C dostane z brambor do vody. Tu lze následně využít třeba jako základ polévky, a tak většinu vitamínu C zachráníme.

Denní dávka vitamínu C by se měla u zdravých osob pohybovat v rozmezí 60–100 mg. Pestrou stravou s dostatkem zeleniny a ovoce tak denní dávku hravě získáme. Vyšší dávky vitamínu C jsou potřebné při nachlazeních, kardiovaskulárních obtížích, cukrovce, při sportování či rekonvalescenci a v období zimy a jara. . Pak je vhodné jej doplňovat v podobě potravinových doplňků, kterých je v lékárnách dostatečné množství, ať už ve formě tablet na polykání, rozpustných tablet, cucavých bonbónů nebo sirupu. Při nachlazení dosáhneme lepšího účinku vitamínu C, pokud je dodáván zároveň s vápníkem. Z těchto důvodů obsahuje Vitamín C 500 Biokomplex vápenatou složku v podobě askorbátu vápenatého.

Nedostatek vitamínu C se projevuje kurdějemi. Ty byly časté zejména u námořníků, kteří po dlouhé měsíce na moři konzumovali jednotvárnou stravu bez vitamínů. Teprve na konci 18. století se britský mořeplavec James Cook zasloužil o doplnění stravy námořníků o kysané zelí, zahuštěnou mrkvovou šťávu a další potraviny s vysokým obsahem vitamínu C, čímž kurděje postupně přestaly námořníky ohrožovat.

Tento článek není dovoleno kopírovat či dále šířit bez souhlasu společnosti Jankar profi s.r.o. Další použití je dovoleno pouze na základě písemného souhlasu společnosti Jankar profi s.r.o. a v nezměněné formě.