Zaregistrujte se a získáte věrnostní slevu 3 %

Magnézium – zázračný životabudič

Když přijdu do lékárny tak se mi zdá, že tam mají obrovský výběr různých typů magnézia a Vy jako provozovatel lékárny, který má k dispozici tento výběr přicházíte s dalším typem hořčíku. Co je důvodem?

Už jsme nechtěli našim pacientům prodávat monokomponentní obtížně rozpustné formy hořčíku, které jim často působí střevní problémy. Ale máte pravdu v lékárnách je toho opravdu hodně. Hořčík vyrábí tolik firem asi z toho důvodu, že cca 80% veškerých minerálů, které se v lékárnách poptávají tvoří právě hořčík. Většinou se jedná o přípravky, které jsou navrhnuty velmi podobně tj. jako kopie téhož. V soudobých doplňcích stravy se většinou používají obtížně rozpustné a tím pádem málo vstřebatelné formy hořčíku např. oxid, hydroxid nebo uhličitan hořečnatý, které procházejí trávicím traktem s minimální resorpcí.

Je pravda, že je v naší běžné stravě magnézia nedostatek a proč?

Hořčík se do našich těl dostává nejvíce z rostlinné stravy a některých minerálních vod. Do rostlin se dostává přirozenou difúzí z půdy, která je na hořčík stále chudší z důvodu kyselých dešťů. Dnes se velké množství zeleniny už ani nepěstuje v půdě, ale na syntetických materiálech v obřích sklenících. V přilehlých chemických továrnách se připravují hydroponní roztoky pro výživu těchto rostlin. Kritériem všeho jsou peníze tj. snaha vyprodukovat co nejlevněji. Bohužel běžná strava je chudá na hořčík a pokud nějaká potravina obsahuje vyšší množství hořčíku tak je zpravidla většinovým obyvatelstvem konzumována okrajově. Bohatější potraviny na magnesium jsou např. některé luštěniny hlavně čočka, sója, mák, mandle a ořechy. Je potřeba zmínit, že početná řada obyvatel má vyšší nároky na příjem hořčíku z důvodu užívání léků, alkoholu a masového výskytu některých nemocí např. diabetu. Existují údaje o tom, že cca 75% euro-americké populace je chronicky podhodnoceno v příjmu magnézia.

Jak se projevuje nedostatek příjmu magnézia u člověka?

Mírný nedostatek není nijak markantně patrný jako třeba při nedostatku vit. C nebo železa.
Většinou se jedná o problémy jako:

- poruchy nervové činnosti (zvýšená dráždivost, tiky, záškuby, křeče, migrény apod.)

- zvýšené riziko předčasného porodu nebo potratu

- lámání nehtů kazivost zubů

- metabolické poruchy vstřebávání tuků, bílkovin a cukrů

- narušený metabolismus sodíku, draslíku, vápníku a fosfátů

- nepravidelná srdeční činnost

– tachykardie

- výskyt tetanie, hučení v uších, mravenčení v končetinách, agresivita, popř. bolesti hlavy

Ovšem může to skončit také hypertenzí, depresemi, Alzheimerem, mrtvicí nebo infarktem.

 

Hořčík je tedy nutné doplňovat. Čím se liší Váš přípravek od ostatních a jaké je jeho složení?

Přípravek se jmenuje Magnesium Biokomplex a liší se zejména vysokou vstřebatelností, která je dána jeho polykomponentním složením: Na rozdíl od jiných preparátů tento přípravek nově obsahuje již 4 formy hořčíku:

1. Organickou formu s vysokou vstřebatelností představuje citrát hořečnatý.

2. Iontová forma je zastoupena substancí Marine magnesium – pocházející ze sedimentů mořských řas, které kromě hořčíku obsahují řadu mikroprvků přirozeně se vyskytujících v mořské vodě.

3. Chelátovoá forma s excelentní vstřebatelností je zastoupena bisglycinátem hořečnatým.

4. Bioformu magnézia nově představuje nejpřírodnější forma hořčíku a tou je chlorofyl. Preparát je doplněn o vitamín B6, který podporuje vstřebávání hořčíku. V ČR neexistuje tak komplexní preparát.

Vypadá to velmi hezky a účinně, myslíte si, že by to ještě šlo posunout někam dál ve smyslu kvality?

Určitě to půjde a bude to hodně revoluční, již dnes vím dosti hodně jak, ale nebudu prozrazovat.

Na otázky redakce odpovídal Ing. Karel Bojda, Ph.D., MBA

Další informace o výrobku zde