Zaregistrujte se a získáte věrnostní slevu 3 %

Nepodceňujte migrénu, může způsobit psychické problémy

Spousta lidí nebere migrénu jako nemoc, ale jako výmluvu. Zdá se to nepochopitelné. V ČR totiž netrápí pár exotů, jak si někteří myslí, ale zhruba milión pacientů. Přesto bývá povědomí o tom, co je to za chorobu a jak jí čelit, velmi často chabé.

Originál článku zde:

Kolem migrény koluje řada pověr a falešných představ. Třeba o tom, že jde o podivný vrtoch rozmarných a přecitlivělých žen, které ji mnohdy používají jako výmluvu, jak se vyhnout pohlavnímu styku. Nebo že jde o potíže hypochondrů či lidí s psychickými problémy, kteří se snaží vzbudit lítost, pozornost a péči. Případně jim slouží jako záminka, aby se vyhnuli věcem, do kterých se jim nechce.

magnesium

Sráží člověka i psychicky

Není však pochyb o tom, že jde o regulérní nemoc, navíc chorobu velice bolestivou a deprimující. Dokáže člověka ochromit a nahlodat i psychicky. Vážně ho totiž hendikepuje v zaměstnání, kde mu může hrozit i ztráta práce, ale i v osobním životě. Nikdy třeba neví, jakou hezkou rodinnou událost mu nemoc pokazí.

A když matka dvou dětí leží bezmocně řadu hodin v tmavé místnosti, třeští jí hlava, trápí ji řada dalších potíží a celá rodina musí být co nejvíc potichu, protože má problémy i s hlasitými zvuky, je to pro ni deprimující. Často zažívá pocity zoufalství, provinění a bezmocného vzteku.

Řada pacientů má pak zkreslený pocit, že jim není pomoci. Trpí zároveň s migrénou depresemi a dalšími potížemi. Ale i mírnější bolesti, které člověk přemáhá a tlumí léky, aby mohl dělat svou práci, mu hodně komplikují a ztrpčují život.

Nehledě na to, že většina léků proti bolesti zatěžuje trávicí trakt i organismus a mohou k vlastní bolesti hlavy přidat i další problémy. Proti migréně je však možné efektivně bojovat, jen je potřeba vědět jak.

Je nutné najít spouštěče

Lékaři dodnes nemají úplně jasno v tom, co je příčinou této nemoci. Jde o kombinaci neurologických a cévních potíží. Obvykle trápí nemocné s různou intenzitou jednou až dvakrát do měsíce, ovšem některé z nich i výrazně častěji. Záchvat trvá několik hodin, ovšem někdy i 2–3 dny.

„Ženy postihuje dvakrát až třikrát častěji než muže," říká neuroložka MUDr. Markéta Grünermelová. „Jedním ze spouštěčů záchvatu bývají totiž i hormonální změny během menstruačního cyklu. Proto také řadu pacientek trápí migréna v době měsíčků."

Dalšími spouštěči mohou být stres, únava, úzkost, prudké světlo, nepravidelný jídelníček, alkohol, sýry a některé jiné mléčné výrobky, ale také antikoncepce. Je nutné je vytipovat a vyhýbat se jim.

Čím se migréna hlásí:

  • únavou
  • změnami chutí a nálad
  • citlivostí na světlo, na pachy, na hluk
  • ztuhlostí svalů, zejména na krku
  • někdy se přidává i nevolnost
  • u části pacientů se objevuje aura, kterou někteří lidé popisují jako záblesky a jiní jako blikající světlo
  • někoho trápí i poruchy zorného pole a rozmazané vidění 
  • jiným pacientům znepříjemňují život potíže s čichem, sluchem, problémy s řečí atd.

Středně silná až silná bolest hlavy se obvykle ozve jen na jedné straně a má pulzující charakter. Někdy ji doprovází sklon ke zvracení, ospalost a citlivost na světlo, zápachy i hluk. Když odezní, upadne člověk do hlubokého spánku. Po probuzení nemá chuť k jídlu a bývá unavený.

Neordinujte si léky sami

Častou chybou postižených lidí je to, že se léčí sami. Řada z nich to vydrží i několik let, než konečně pochopí, že musí k odborníkovi. Celou tu dobu užívají běžné léky na bolest, kterými si ale mohou způsobit zdravotní problémy, pokud je užívají často a ve vyšších dávkách. Ale hlavně jimi nic nevyřeší, jenom trochu otupí bolest.

Je ale pravda, že není úplně snadné najít lékaře, který správně diagnostikuje, o jaký typ migrény jde a jaký typ léků na ni nejlépe zabere. Někdy je nutné hledat delší dobu tu správnou léčbu a optimální lék, a to i s velmi dobrým doktorem. Hlavně je však nutné léčbu dodržovat, což spousta pacientů nedělá.

Léků na migrénu je široké spektrum. Mají i různou formu: pilulek, sprejů a injekcí. Forma totiž ovlivňuje, jak rychle účinná látka zabere. V každém případě existují léky na akutní stavy, které jsou buď nespecifické (například analgetika, která zmírňují bolest), nebo specifické, tedy cílené, třeba triptany.

Existují také pilulky, které pacient může užívat preventivně. Ty dokážou zmírnit počet záchvatů na polovinu, ale i jejich intenzitu.

Nové biologické léky procházejí závěrečnými stadii zkoušek a schvalování. Jsou velmi účinné, avšak také drahé, proto budou určeny jen pacientům s nejtěžší formou nemoci.

Co ještě může pomoci pacientům při léčbě

Je výborné, když se součástí léčby stane lepší životospráva stejně jako relaxace, jóga nebo autogenní trénink.

Z bylin je možné vyzkoušet devětsil lékařský, případně kopretinu řimbabu. Pomáhá také hořčík, případně potraviny, které jsou na ně bohaté. Například banány.

Někomu pomáhá biofeedback (počítačové hry, které zlepšují prokrvení určitých oblastí mozku a učí psychickému uvolnění).

V kombinaci se správnými léky mohou tyto postupy přinést pozoruhodné zlepšení stavu migrenika. Většina metod nefarmakologické léčby je dobře popsaná v knize Migréna, ucelený průvodce.

Kde najít správného odborníka

Pokud se o nemoci a její léčbě chcete dozvědět víc, navštivte internetové stránky www.bolestihlavy.cz. Najdete tu i jednoduchý test. Napoví vám, jestli by vaše problémy mohly být způsobeny migrénou. Prostřednictvím těchto stránek se můžete také objednat ke specializovaným lékařům z celé republiky.

Další možností, jak je najít, jsou Poradny bolesti hlavy na stránkách České společnosti pro léčbu bolesti hlavy (www.czech-hs.cz). Tito specialisté dokážou pomoci 85 až 90 % nemocných.

Řada pacientů se stala členy Klubu Makovice (www.bolestihlavy.cz/klub.php). Členství v něm má tu výhodu, že se setkáte s lidmi, kteří vám budou rozumět, protože mají podobné problémy, vyslechnou vás, podpoří a často vám i poradí.