Zaregistrujte se a získáte věrnostní slevu 3 %

Hubnutí versus sex: Proč je keto dieta hrobařem libida? máme pro Vás lepší typ

Odkaz na článek

Hubnutí versus sex: Proč je keto dieta hrobařem libida?

Máme pro Vás lepší řešení

  

Sexy štíhlé tělo jako novoroční předsevzetí? Báječný plán. Hlídejte si však, které dietě dáte v cestě za vysněnou postavou přednost. Bez sacharidů sice nějaké to kilo shodíte, ale možná přijdete o sexuální touhu a dobrou náladu! Stojí to za to?

 

Sacharidy mají v organismu důležité funkce: jsou například snadným zdrojem krátkodobé zásoby energie (glukózy a fruktózy). Když někdo chce zhubnout, obvykle se je snaží omezit, takže sníží příjem obilovin, sladkostí, ovoce a luštěnin. Jak se tahle změna projeví na sexuální touze? Hodně nešťastně!

 
Sex? Našlápnuto k problémům
 

V britském deníku The Independent se objevila zpráva, že tolik propíraná ketogenní dieta, která je pověstná velmi malým množstvím sacharidů, funguje jako hrobař sexuálního života. Jejím cílem je ketóza, změněný metabolický stav, kdy tělo vyrábí energii z vlastních zdrojů (z tuku). O ketóze se občas říkalo, že je pro libido přínosem, ovšem odborníci oslovení uvedeným médiem to odmítají.

 

Ale když mně se nechce, miláčku

Ketogenní strava je založená na příjmu 20 až 50 gramů sacharidů denně. Bohužel pro její příznivce platí, že při tak malém množství se dostavují jisté vedlejší účinky na organismus, jako jsou změny hormonální rovnováhy,“ objasňuje londýnská výživová poradkyně Lily Soutter a dodává, co naznačují některé výzkumy: že nízkosacharidová strava může způsobit i pokles funkce štítné žlázy. To vede k drastickému úbytku energie, tedy k únavě, a také k špatné náladě. Utlumení sexuální touhy je pak pochopitelný důsledek těchto stavů.

Něco za něco stále platí

„Když vynecháte sacharidy, které vám normálně dodávají energii, opravdu se můžete cítit zničeně,“ souhlasí expertka na ženskou výživu Marilyn Glenville a před podobnou extrémní dietou varuje: „Často se v souvislosti s tímto typem hubnutí setkávám i s klienty, kteří si stěžují na bolesti hlavy, a mají pocit, že se o ně pokouší chřipka nebo nachlazení. Je pak jasné, že v takovém stavu na sex nemáte chuť už jen z principu.“ Jestli vás ani tohle nepřimělo k opatrnosti při snižování váhy, možná to změní další informace.

 
Pravda o náladě „pod psa“
 

Snížený příjem sacharidů může také změnit způsob, jakým tělo produkuje hormony, které jsou neodmyslitelně spojeny s libidem. „Některé vědecké práce naznačují, že diety s nízkým obsahem sacharidů mohou zvýšit produkci stresového hormonu kortizolu, což negativně ovlivňuje činnost hypotalamu, hypofýzy a nadledvin, tedy tří oblastí, jejichž optimální činnost je nezbytná pro udržení hormonální rovnováhy,“ vysvětluje Lily Soutter s tím, že z dlouhodobého hlediska může ketogenní dieta skutečně ublížit.

Hezčí křivky sice díky ní pravděpodobně získáte, nicméně je-li spotřeba sacharidů po delší dobu příliš nízká, dochází k potlačení produkce hormonu leptinu, což ve výsledku naruší schopnost těla regulovat pohlavní hormony. Navíc se budete muset rozloučit také se serotoninem, hormonem štěstí a dobré nálady – i po něm je v rámci nízkosacharidové diety poptávka. Proto odborníci radí hubnout s rozumem, jinak v sexu nenaleznete kýžené uspokojení!