Nákupní košík

0 ks celkem za 0 Kč

 
Jarní detoxikace hubnutí a regenerace článek na Super.cz

Právě začíná nejvhodnější doba na jarní očistu detoxikaci a hubnutí. Nejnovější substanci s úspěchem vyzkoušela a používá také Dominika Myslivcová.

13.5.2018 | více

Zelená káva pročistí organismus a zbaví tělo tuku

Nejen jaro je vhodné pro tělesnou či duševní očistu. I na podzim je nutné dbát na to, aby náš organismus byl silný a vydržel neustálé výkyvy počasí. Navíc ještě přitom všem myslet na tvarování postavy.

13.5.2018 | více

Taky jste si levně nakoupili placebo v řeťezcové lékárně??

Faktum, že hypermarketové a řeťezcové lékárny podvádí své zákazníky na síle a účinnosti nabízených léčivých přípravků a doplňků stravy je širšímu spektru odborné veřejnosti všeobecně známo.

17.3.2018 | více

Další novinky…


Není cukr jako cukr

Není cukr jako cukrNení cukr jako cukr

Sacharidy jsou vedle proteinů a lipidů jednou ze základních složek potravy. Jednoduché sacharidy, zvané také jako cukry, mají sladkou chuť, používají se jako sladidlo a naše tělo je využívá jako rychlý zdroj energie.

Je-li jich však v potravě velké množství, přebytečnou energii z cukrů tělo ukládá ve formě tukových zásob. Proto při dlouhodobé konzumaci sladkých jídel tloustneme. Před objevením výroby cukru byl hlavním sladidlem v Evropě med. Med obsahuje hlavně jednoduché a snadněji stravitelné cukry fruktózu a glukózu. Kromě toho je v medu pyl a další látky, díky nímž má svou charakteristickou chuť. Med je dodnes používán mimo jiné i jako sladidlo. Právě kvůli své chuti, kterou může ovlivňovat chuť oslazeného nápoje či pokrmu, je mnohými jako sladidlo odmítán. Je dražší než klasický cukr, ale zároveň zdravější.

V našich obchodech se dnes můžeme nejčastěji setkat s bílým řepným cukrem. Je prakticky nejlevnějším sladidlem na bázi cukru. Vyrábí se rafinací, čímž se z něj odstraňují příměsi. Začal se ve velkém vyrábět zejména od 19. století. Do té doby Evropě dominoval cukr třtinový, dovážený z kolonií. Napoleonská Francie chtěla hospodářsky oslabit Spojené království, proto zavedla kontinentální blokádu na zboží z britských kolonií. Dovoz třtinového cukru do Evropy dramaticky poklesl a řepný cukr mnohde zaujal jeho místo.

S třtinovým cukrem se u nás dnes můžeme setkat méně často než s cukrem řepným. Hnědou barvu nerafinovanému třtinovému cukru dodávají vápník, hořčík, draslík, železo a další minerální látky původem z třtiny. Nerafinovaný třtinový cukr je relativně zdravější než cukr bílý, protože s jeho konzumací dostává naše tělo také tyto minerální látky. Mívá také příjemnou vůni a chuť. Cukrová třtina, z níž se třtinový cukr vyrábí, se v Evropě začala pěstovat na sklonku středověku na Madeiře či Kanárských ostrovech. Opravdový rozmach pěstování cukrové třtiny však nastal až po objevení Ameriky. Plantáže cukrové třtiny v Karibiku stály také za rozmachem obchodu s otroky. Dalším sladidlem s vysokým obsahem cukru je melasa. Je to vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Obsahuje vyšší množství minerálních látek, než hotový třtinový cukr, proto je ze zdravotního hlediska ke slazení vhodnější. Má však také specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat.

Ke slazení lze využívat také ovocný cukr (fruktóza), který bývá obsažen ve zralém ovoci. Je sladší než klasický řepný cukr. V obchodech nebo lékárnách se můžeme setkat ještě s hroznovým cukrem (glukóza či dextróza). S ovocným i hroznovým cukrem si naše tělo dokáže poradit nejlépe, snadno je rozkládá a získává z nich okamžitou energii. Proto se tyto cukry využívají při sportování nebo při únavě, kdy dokáží okamžitě povzbudit vyčerpaný organismus. V malé míře se lze setkat také s javorovým cukrem či sirupem. Získává se z mízy některých javorů. Oblíbený je zejména v Kanadě.

Dá se říci, že bez cukru se současný člověk dnes již neobejde. Cukr dodává našim pokrmům či nápojům lahodnou chuť a našim tělům zdroj energie. Přináší nám ale také zdravotní rizika a komplikace. Náš chrup se nejčastěji kazí právě prostřednictvím cukru. Také vysoká míra obezity ve vyspělém světě má jednu ze svých hlavních příčin v nadměrné konzumaci cukru. U cukru tak více než kde jinde platí pořekadlo – všeho s mírou. Pro snížení váhy je nejideálnější přípravek s názvem DIETAL


Další novinky …»